Revista AMSEM – Articol decembrie 2018

AMSEM 2018 ITCseeds Craciun

Performanta cu soiuri autohtone si straine:

Unul dintre cele mai importante aspecte In ceea ce priveste agricultura In anul 2018, este cu siguranta INOVATIA. Mergand pe aceasta idee ITC a introdus anul acesta In portofoliul sau, produse inovative, performante, samanta fiind produsa In ferma proprie din Popesti-Leordeni. Cercetarea ITC s-a bazat, In primul rand, pe crearea si selectionarea acelor soiuri care obtin o productie constanta In conditii dificile de clima. Rezistenta la fenomene locale si extreme, precum gerul, seceta, arsita, au fost din cele mai importante caracteristici cautate la soiurile dezvoltate, alaturi de randament si conditiile de calitate cerute de industria procesatoare. Din dorinta de a veni In Intampinarea fermierilor care au accesat fonduri prin proiectele AFIR In cadrul masurilor  6.1 si 4.1 Soiuri Autohtone, am creat cea mai bogata oferta de soiuri autohtone pentru primavara  2019. Oferim ferimerilor peste 20 de soiuri inscrise in catalogul ISTIS acoperind 9 specii diferite. ITC detine de asemenea singurele soiuri autohtone de mustar.

MALTEA

Orz pe doua randuri pentru bere

Soi semitimpuriu de primavara

Beneficii:
  • rezistent la arsita, seceta si sistavire;
  • rezistent la cadere ridicata;
  • rezistent la fainare (gena MLO) si rugina;
  • screening peste 2.5 mm Intre 96%-98%;
  • Excelente calitati de bere;
  • continut mediu de proteina 10,8 %;
  • productii realizate In conditii de seceta 5 to /ha.
Caracteristici:
  • Inaltimea plantelor de 68-75 cm;
  • MMB 50.4 g;
  • potential de productie peste 8 to/ha;
  • se recomanda cultivarea In toate zonele favorabile orzului;
  • Densitatea la semanat;
  • perioada optima: 350-400 boabe germinabile/m2;
  • semanat tarziu: 380-450 boabe germinabile/m2.
Indici pentru bere:
  • Protein level 10.8% (++++);
  • Extract 83.1% (++++);
  • Relative extract 41.4% (++++);
  • Kolbach index 42.7% (++++);
  • Diastatic power 329 j. WK (++++);
  • FAN of 81.3% (++);
  • Friability 86% (++++).

IS JARISSA

Grau de primavara

Soi timpuriu

Beneficii:
  • soi semialternativ
  • Clasa premium pentru panificatie : P 12.5-14%, Gluten 29-33%,
  • rezistent la principalele boli si daunatori
  • rezistent la principalele boli ale spicului, inclusiv fuzarioza
  • rezistent la septorioza, fainare si rugini;
  • Rezistent la cadere
  • Tolerant la seceta si arsita
  • Potential de productie : peste 5 to/ha
Caracteristici:
  • Tulpina de talie medie, spre inalta foarte rezistenta la cadere
  • Capacitate de infratire buna
  • Spic mare aristat, de culoare alba
  • Bob oval de culoare roscat
  • Perioada optima de semanat : primavara devreme, indata ce este posibil
  • Norma de semanat: 200-220 kg/ha (450-550 boabe germinabile/m2)

VIGO

SOIA

Grupa de maturitate I

Beneficii:                                                    
  • soi romanesc, creat de ITC, adaptat conditiilor climatice din Romania;
  • potential de productie peste 4 to/ha;
  • este tolerant la seceta si la principalele boli ;
  • continutul mediu In proteina bruta este de 40,98%;
  • continutul mediu In ulei este de 22,31%;
  • insertia pastailor de la baza este de 12-15 cm ceea ce reduce pierderile la recoltare;
  • prezinta rezistenta buna spre foarte buna la cadere si scuturare.
  In afara soiurilor autohtone, ne-am straduit sa aducem genetica cu cel mai bun raport calitate/pret pentru fermier. Am aclimatizat mai multe soiuri de mazare afila, orzoaica pentru bere cu indici excelenti si productivitate ridicata, precum si culturi emergente precum graul de primavara.   O oportunitate pentru fermier din punct de vedere financiar este producerea de samanta cu contract de multiplicare, marfa fiind preluata de catre ITC la pretul stabilit indiferent de fluctuatiile pietei. Speciile care se preteaza la un astfel de contract sunt numeroase: porumb, floarea soarelui, sorg, mei, mustar, canepa etc. Beatrice Tavares, responsabil marketing si contracte multiplicare.       AMSEM 2018 ITCseeds

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *